Τρίτη 17 Μαΐου 2011

6 Εξοικονόμηση χρημάτων με απλές μικρές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε.

Ας υποθέσουμε ότι είμαι ένας απλός εργαζόμενος που αμείβομαι με ένα παχυλό μισθό που φτάνει τα  700€ αλλά λόγω της κρίσης που υπάρχει δεν μπορώ να ανταπεξέλθω οικονομικά. Τι μπορώ να κάνω λοιπόν για να μπορέσω να επιβιώσω; Παρακάτω θα σας πω μερικά tips για να τα έχετε υπόψη σας και που ξέρετε ίσως σας βοηθήσουν.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να δούμε κάποια από τα έξοδά μας.

1. Καπνίζω 2 πακέτα τσιγάρα την ημέρα.
2. Βγαίνω έξω για έναν καφέ κάθε μέρα.
3. Το Σαββατοκύριακο πηγαίνω σε ένα κλαμπάκι και πίνω 1-2 ποτά.
4. Μια φορά στο δεκαπενθήμερο πηγαίνω σινεμά και μετά σε κάποια πιτσαρία  με την παρέα μου.
5. Στην δουλειά πηγαίνω πάντα με το αυτοκίνητο.

Αν κάτσουμε και αναλύσουμε όλα τα παραπάνω έξοδα τότε φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι την εβδομάδα χρειαζόμαστε τα εξής:

1. Ξοδεύω 42€ για τσιγάρα την εβδομάδα (162€ το μήνα και 2190€ τον χρόνο).
2. Ξοδεύω 21€ για τους καφέδες την εβδομάδα (90€ το μήνα και 1095€ τον χρόνο).
3. Ξοδεύω 20€ την εβδομάδα για την βραδινή έξοδο του Σαββατοκύριακου (80€ τον μήνα και 1040€ τον χρόνο).
4. Ο κινηματογράφος και η έξοδος σε κάποια πιτσαρία μου στοιχίζει 15€ την εβδομάδα (60€ τον μήνα και 780€ τον χρόνο).
5. Για βενζίνη ξοδεύω 20€ την εβδομάδα (80€ τον μήνα και 1040€ τον χρόνο).

Οπότε αν προσθέσουμε όλα τα παραπάνω βλέπουμε ότι εγώ την εβδομάδα ξοδεύω 118€. Αντιθέτως τα έσοδά μου είναι 175€ εβδομαδιαίως. Η διαφορά είναι 57€. Από αυτά λοιπόν που περισσεύουν θα πρέπει κάθε εβδομάδα να βάζω στην άκρη ένα ποσό για το ενοίκιο, Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Κοινόχρηστα πολυκατοικίας, Ε.Υ.Δ.Α.Π., ρουχισμό, σούπερ μάρκετ κ.α. Όπως καταλαβαίνεται όχι μόνο δεν μένει φράγκο αλλά μπαίνω και μέσα. Η λύση λοιπόν είναι η εξής.

1. Ελαττώνω το κάπνισμα εάν δεν μπορώ να το κόψω, στο ένα πακέτο την ημέρα. Οπότε μάνι μάνι κερδίζω 21€ την εβδομάδα (81€ τον μήνα και 1095€ τον χρόνο).
2. Βγαίνω έξω τις μισές μέρες για καφέ για να μην χάσω και την κοινωνικότητα μου οπότε γλιτώνω 10,50€ την εβδομάδα (45€ τον μήνα και 547,50€ τον χρόνο).
3. Στην περίπτωση της Σαββατιάτικης εξόδου και τις εξόδου για σινεμά και μετά πίτσα κάνω το εξής: Μαζευόμαστε 4 άτομα σε ένα σπίτι και παίρνουμε ένα μπουκαλάκι ουϊσκι, παραγγέλνουμε 2 πίτσες από μια πιτσαρία και ενοικιάζουμε ένα dvd για να δούμε. Οπότε στον καθένα πέφτει να πληρώσει 15€ που αυτό σημαίνει ότι γλιτώνω 20€ την εβδομάδα (80€ τον μήνα και 1040€ τον χρόνο).
4. Όσο για το αυτοκίνητο προσπαθώ αν είναι δυνατόν να πηγαίνω με την συγκοινωνία στην δουλειά μου. Οπότε ξοδεύω 12€ την εβδομάδα για εισιτήρια και γλιτώνω 8€ την εβδομάδα (32€ τον μήνα και 416€ τον χρόνο). Αν δεν κυκλοφορώ με το αυτοκίνητο γλιτώνω και άλλα πολλά όπως για παράδειγμα την φθορά των ελαστικών και τα σέρβις του για αλλαγή λαδιών. Μπορώ να πάρω βέβαια και την απόφαση να το βγάλω για 1-2 χρόνια σε ακινησία οπότε το κέρδος είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού γλιτώνουμε τις ασφάλειες και το σήμα.

Συμπερασματικά με τέσσερις απλές κινήσεις εξοικονομούμε 58,50€ την εβδομάδα (δηλαδή 234€ τον μήνα και 3042€ τον χρόνο!!!). Προσέξτε πως όλα αυτά χωρίς να στερούμε ούτε το καταραμένο τσιγάρο που δεν μπορώ να το κόψω, αλλά ούτε και τον καφέ μου, την ταινία μου, την πίτσα μου, την παρέα μου. Σίγουρα όλα αυτά σε μερικούς ίσως να φαίνονται λίγο δύσκολο να τα εφαρμόσουν αλλά σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει….με όλες αυτές τις περικοπές των μισθών σε συνάρτηση με το υψηλό ποσοστό  του Φ.Π.Α. σε προϊόντα και αγαθά πρώτης ανάγκης και την καλπάζουσα αύξηση της βενζίνης που δεν ξέρουμε που θα σταματήσει η τιμή της, θέλοντας και μη θα αναγκαστούμε να τα κόψουμε. Όχι μόνο αυτά αλλά και άλλα πολλά.

Κλείνοντας  απλά να αναφέρω πως το παραπάνω πλάνο σίγουρα δεν είναι οδηγός διάσωσης (το λέω αυτό για να μην αρχίσετε να νομίζετε ότι ξύπνησα σήμερα και έγινα από την μία μέρα στην άλλη οικονομολόγος) αλλά κάποιες σκέψεις δικές μου για την εξοικονόμηση κάποιων ευρώ με απλές κινήσεις.

Υ.Γ. Ίσως σε πολλούς να μην φανεί χρήσιμη αυτή η ανάρτηση γιατί μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει ήδη αυτό ή παρόμοιο πλάνο οπότε και θα ζητάνε κάτι παραπάνω, όμως θα ακολουθήσουν κι άλλες αναρτήσεις που σίγουρα όλοι θα μπορούν να επωφεληθούν με μικρές αλλαγές στον τρόπο που ως τώρα λειτουργούσαν.

6 σχόλια:

Μ είπε...

Χρήσιμη η ανάρτηση Σάββα, θα περιμένουμε και τις άλλες! Καλό βράδυ! :)

KANTHAR0S είπε...

Απλά, βασικά και κατανοητά πράγματα, τα οποία δεν εφαρμόζει σχεδόν κανένας. Άρα για ποια οικονομική κρίση μιλάμε; Προτιμούν να μην τρώνε από το να κόψουν κινητά, τσιγάρα, καφέδες και αυτοκίνητα. Αυτοί είμαστε.

Σάββας είπε...

@ Μαργαρίτα σε ευχαριστώ πολύ που επισκέπτεσαι το blog μου. Θα υπάρξουν στο μέλλον κι άλλες ιδέες και προτάσεις για την εξοικονόμηση χρημάτων. Σίγουρα δεν λύνουμε με αυτό τον τρόπο το οικονομικό μας πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον μειώνουμε κάποια έξοδα χωρίς τεράστιες θυσίες.

@ Αδερφέ Κώστα ο Έλληνας είναι καλοπερασάκιας. Είναι η νοοτροπία μας τέτοια και δύσκολα αλλάζει. Ίσως αν κάναμε μια πιο συντηρητική ζωή τα προηγούμενα χρόνια, να μην είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Συντηρητική ζωή δεν σημαίνει και μίζερη αλλά ούτε και σπάταλη. Ο υπερκαταναλωτισμός μας έκανε συνέχεια να θέλουμε να αποκτάμε πράγματα που τις περισσότερες φορές δεν τα χρειαζόμασταν κιόλας. Το σίγουρο είναι ότι είμαστε θύματα της παγκοσμιοποίησης και αυτό δύσκολα ανατρέπεται.

xristin είπε...

Πόσο δίκιο έχεις Κώστα.
Ολα αυτά είναι σχετικά εύκολα να γίνουν.
Φτάνει να κατανοήσουμε την κρισιμότητα των στιγμών.
Να καταλάβουμε οτι τα πράγματα έχουν αλλάξει και θα χρειαστεί για αρκετά χρόνια να αλλάξουμε τις παλιές μας συνήθειες.
Δεν είναι ώρα για κλαυθμούς και οδυρμούς.
Είναι ώρα για μια πρακτική προσέγγιση των πραγμάτων και οι προτάσεις που κάνεις αυτήν την πρακτική προσέγγιση εξυπηρετούν.
Εγώ προσωπικά ήδη εφαρμόζω πολλά από αυτά που προτείνεις και σε πληροφορώ δεν πιέζομαι καθόλου.

Σάββας είπε...

@ xristin πιστεύω πως αν κατανοήσουμε την κρισιμότητα των στιγμών όπως λες τότε θα αλλάξουμε πιο εύκολα και πιο γρήγορα την νοοτροπία και τις συνήθειες μας. Δεν καταλαβαίνω τον λόγο να μην το κάνουμε αφού θα είναι για καλό δικό μας. Σίγουρα είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Καλό Σαββατοκύριακο!

caeser είπε...

Σάββα, αν και έχεις απόλυτο δίκιο για το πλάνο που αναλύεις, θεωρώ απλά δύσκολο για τον εαυτό μου να το εφαρμόσω αποτελεσματικά, όχι γιατί είμαι "απροσάρμοστος" σε νέες συνθήκες, αλλά επειδή η νοοτροπία που με διέπει (και διέπει όλους τους ..."καλοπερασάκηδες" Έλληνες) με δυσκολεύει πολύ να τηρήσω τέτοιου είδους περικοπές. Και ναι... είμαι καλοπερασάκιας... "γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε"? :-)))

Για να χρησιμοποιήσετε ένα από τα παρακάτω emoticons απλά γράψτε στο σχόλιο σας τους χαρακτήρες που είναι μετά από αυτό:
:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( =)) Grab Smily Gadget

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Εκφράσου ελεύθερα

Referring Blogs